Se caută cuiburi de cocostârci! Dacă ai observat un cuib, include-l pe hartă!

Începând cu anul 2017, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii desfășoară un Recensământ al cuiburilor de cocostârci. Având în vedere faptul că acesta este cea mai cunoscută pasăre cuibăritoare în Republica Moldova și un loc aparte în folclorul nostru național, a venit momentul să aflăm câte cuiburi există în țara noastră.

Astfel, fiecare persoană care observă un cuib de cocostârci sau berze albe (Ciconia ciconia), are posibilitatea de a-l include pe hartă, completând ACEST chestionar online

Anterior, efectivul cocostârcului în Moldova era apreciat la câteva sute de perechi cuibăritoare, apreciere bazată pe observațiile efectuate de oamenii de știință. De acum încolo ne propunem să includem în aceste observații cât mai mulți voluntari care să acopere suprafețe cât mai mari și să ofere date mai abundente. Cu ajutorul lor, vom putea realiza o hartă digitală completă a cuiburilor existente în țară, care va sta la baza monitorizării anuale a acestei specii în Republica Moldova”, menționează organizatorii Recensământului, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Acest recensământ reprezintă una din schemele de monitorizare de lungă durată a avifaunei din Republica Moldova și presupune colectarea și stocarea datelor legate de cuibărirea cocostârcilor.

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor sunt stocate în baza de date a SPPN. Aceste date sunt afișate pe harta interactivă de mai jos, accesibilă tuturor celor interesați să fie la curent cu situația cocostârcului în Republica Moldova. Prin intermediul hărții pot fi vizualizate datele localizării fiecărui cuib din țară (coordonate geografice), precum și alte atribute individuale ale cuibului: suportul pe care se află, starea cuibului, numărul de pui. Aceste date colectate pe platforma online vor permite estimarea unui număr real de cuiburi prezente în țară, dar și estimarea abundenței acestei specii în Republica Moldova.

Informațiile stocate pe harta interactivă vor contribui și la Recensămintele internaționale, care se petrec odată la 5 ani.

Astfel, este foarte important ca fiecare țară să știe unde şi câți cocostârci sunt, să dețină informații exacte şi continue despre situaţia populației de cocostârc. Participarea comunităților locale este deosebit de importantă pentru a asigura un studiu calitativ, iar pentru acest lucru este nevoie în primul rând de date reale luate de pe teren de către observatori care cunosc bine locul (în acest caz, satul natal). De aceea, orice persoană, indiferent de vârstă sau de ocupație, este binevenită să comunice prezența cuiburilor de cocostârci în localitatea proprie.

Mai multe detalii – AICI.

Anna Casian-Musteață

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu