Vara fierbinte în SUA a unei bibliotecare din Republica Moldova

Tatiana Foliușneac este Șefa Secţiei Asistenţă de Specialitate la Biblioteca Publică Orășenească din Rîșcani și formator la Centrul Regional de Formare. Datorită faptului că din anul 2015 face parte din programul Novateca, în această vară, alături de alți 11 bibliotecari din Moldova, a beneficiat de o instruire de 3 săptămâni, desfășurată la Centrul Mortenson pentru Programe Internaționale de Bibliotecă de pe lângă Universitatea Urbana-Champaign din Illinois, SUA, în cadrul Inițiativei de Liderism pentru Inovatorii Bibliotecii.

Mi-am dorit să aflu mai multe despre perioada petrecută în SUA, dar și despre cum sunt bibliotecile de acolo, spre deosebire de cele din țara noastră, de aceea am invitat-o pe Tatiana la o discuție.


Acum, la o lună după ce ai revenit din SUA, povestește-ne despre ceea ce te-a impresionat cel mai mult acolo, referitor la biblioteci?
Am rămas profund impresionată de faptul că pentru reprezentanții Bibliotecii Publice  Urbana este absolut ok să meargă prin piață și să discute cu fermierii și agricultorii, pentru a le înțelege nevoile și a-i familiariza cu noile servicii oferite de bibliotecă. De asemenea, chiar acolo, în mijlocul pieței, se organizează diverse activități cu copiii, sunt înregistrați noi utilizatori și au loc prezentări de carte. Or, din păcate, la noi nu prea observăm așa ceva...

Un alt aspect care mi-a atras atenția a fost acela că la Biblioteca Publică  Urbana-Champaign există un laborator  de computere și un spațiu special amenajat pentru adolescenți - „Teen Open Lab”, care au fost concepute și remodelate împreună cu utilizatorii de bibliotecă, utilizînd conceptul Design Thinking. De asemenea, majoritatea serviciilor de bibliotecă pentru tineri au fost inițiate chiar de aceștia, bibliotecarii oferindu-le doar suport logistic, resurse de bibliotecă și spațiu.


Care a fost prima deosebire pe care ai observat-o la bibliotecile din SUA, în comparație cu cele din țara noastră?
Nu știu dacă ține de biblioteci sau de educarea cetățenilor care, spre deosebire de cei din Moldova, plătesc un anumit impozit pentru bibliotecile lor. Astfel, se creează o relație mult mai plăcută între americani și bibliotecari, care se străduie să răspundă tuturor necesităților utilizatorilor. 


Ce fac americanii la bibliotecă?
Datorită faptului că biblioteca pune la dispoziția utilizatorilor nu doar cărți și ziare/reviste, ci și jocuri, instrumente muzicale, tablete, e-book reader-e și camere video, mulți copii, tineri și adulți, vin aici și își petrec timpul creativ, învățând diverse lucruri interesante. Toate acestea noi tehnologii fi împrumutate acasă, iar acest lucru mi se pare extraordinar. 

Pentru copii sunt organizate diverse programe interesante, la care aceștia pot lua parte, iar adulții deseori participă în grupuri de studiu, unde bibliotecarii facilitează utilizarea cursurilor online utilizând platforma MOOC.


3 săptămâni în America. Ce ai învățat acolo?
În primul rând mi-am creat un nou regim, iar toate activitățile în care am fost încadrați acolo cei 12 bibliotecari, mi-au demonstrat cât de frumoasă, dinamică și interesantă poate fi această meserie. Păcat că la noi bibliotecarii nu sunt priviți întotdeauna cu ochi buni...

În al doilea rând, în cadrul inițiativei LILI, alături de ceilalți bibliotecari, mi-am format abilități noi de utilizare a aplicațiilor software pentru elaborarea materialelor promoționale, cum ar fi crearea poveștilor digitale în Story Maps și elaborarea posterelor utilizând aplicația Canva. Totodată, am învățat să înregistrăm filmulețe video de promovare a serviciilor de bibliotecă.


Ce urmează?
Reveniți în țară, urmează o perioadă în care vom pune în practică tot ce am învățat în SUA, împărtășind din experiența noastră cu ceilalți bibliotecari atât la nivel local, de reţea cât şi republican, în cadrul Forumului Formatorilor – 2017. Trebuie să scriem o propunere de proiect a unui serviciu inovativ, ce va include 7 biblioteci din reţeaua fiecărui raion și vom contribui astfel la prosperarea acestei profesii nobile.
Mult succes în continuare!

Anna Casian-Musteață

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu