Locuitorii orașului Rîșcani sunt invitați la spectacolul „NU STRIGA LA MINE!”. Vezi DETALII!

Pe data de 8 mai 2018, la ora 17.00, în incinta Casei de Cultură a oraşului Rîșcani, va avea loc spectacolul „Nu striga la mine” în regia lui Ianoş Petraşcu. La finalul spectacolului, toți cei prezenți vor avea ocazia de a participa la o discuție liberă pe marginea temei spectacolului, asigurată de un formator oferit de Coaliţia Naţională „Viaţa fără violenţă în familie”.

Spectacolul este jucat în şapte localităţi din Republica Moldova, în cadrul celui de-al doilea turneu naţional al spectacolului Teatrului M.A.D.E., „Nu striga la mine”, început la  17 aprilie 2018.

„Nu striga la mine” este un spectacol social, care abordează problema violenţei în familie. Este istoria a doi tineri, care înghiţiţi de rutină, preiau inconştient comportamentul părinţilor, pe care singuri îi judecau în copilărie. Este un spectacol cu un caracter educaţional, oferind o meditaţie asupra responsabilităţii părinţilor în procesul educativ şi asupra responsabilităţii personale, pe care ne-o asumăm în cadrul oricărei relaţii, fie ea amicală, familială sau amoroasă.

Violenţa în familie şi faţă de femei constituie una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. În Republica Moldova, violenţa în familie este recunoscută ca infracţiune şi se pedepseşte conform Codului Penal. Potrivit unor estimări, 63.4 la sută dintre femei și fete în vârstă de 15 ani și mai mult au experimentat cel puțin o formă de violență fizică, psihologică sau sexuală pe parcursul vieții lor.

Decizia de a monta acest spectacol a venit din necesitatea de a vorbi despre problema violenţei în familie şi de a sensibiliza societatea faţă de această problemă. Fiecare a treia femeie din Moldova este victima a cel puţin unei forme de violenţă, fiecare al doilea copil este lovit, noi însă nu reacţionăm nici într-un fel. Violenţa e o boală a societăţii contemporane. Ce putem face? Să schimbăm atitudinea unii faţă de ceilalţi, să fim mai buni, iar copiii ne vor urma exemplul”, spune regizorul spectacolului Ianoş Petraşcu.

Teatrul M.A.D.E. se descifrează ca: Mișcare, Artă, Dans și Emoţie. Fondatorii Teatrului au renunţat la expresia verbală şi abordează o stilistică nouă şi revoluţionară pentru Republica Moldova, care impilcă mişcarea, dansul şi expresia corporală. Instrumentul de bază în montările teatrului este corpul actorului, care poate transmite mesaje şi stări dincolo de limbă şi vârstă. Această abordare distruge barierele lingvistice şi face arta mai accesibilă, anume prin esenţializarea mesajului pe care vrea să-l transmită.

Intrarea este  liberă pentru toți doritorii!

Anna Casian-Musteață


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu