Ziua Națională a Portului Popular a ajuns la a III-a ediție!

Pe data de 24 iunie, între orele 11:00 – 16:00, la Palatul Republicii, va fi organizată cea de a III-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular.

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării întru executarea Hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015, prin care ultima zi de duminică a lunii iunie este declarată „Ziua Portului Popular”.

Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din republică, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

Ediția din acest an a Zilei Naționale a Portului Popular va avea trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat din cel tradițional. Vor fi expuse atât costume tradiționale integrale pentru femei, bărbați și copii, cât și elemente de port.

Compartimente propuse:
  1. Costumul Tezaur – costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor de istorie şi etnografie din Republica Moldova. Compartimentul va prezenta costumele caracteristice zonelor de nord, centru și sud ale republicii. Principiul trinității se va urmări și în costumele generațiilor: copii, tineri, adulți. În același compartiment vor fi expuse costumele tradiţionale ale minorităţilor naţionale din republică.
  2. Costumul Oaspete – costume din colecția Dianei Toma (58 costume integral).
  3. Ia în spațiul urban – expoziție și defileu ale colecțiilor create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric: Alina Bradu, Oxana Munteanu, studenții Facultății de Arte Plastice și Design al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.
Evenimentul va fi completat de un program artistic, cu caracter cognitiv-distractiv, în care vor evolua colective și interpreți de muzică folclorică și etno: Orchestra națională de muzică populară ,,Lăutarii”, conducător Nicolae Botgros, Orchestra de muzică populară a Filarmonicii Naționale ,,Folclor”, conducător Petre Neamțu, colectivele folclorice ,,Romanița” și ,,Vălenașii”, Corul popular din Tvardița, Nicolae Paliț, Valentin Butucel, Vasile Iovu, Diamanta Paterău, Nica Dudca, Viorica Moraru, Silvia Goncear, Raisa Bârnaz, formația „Folclor”, etc., artiști bulgari și găgăuzi.

Mai multe detalii găsiți pe pagina oficială a evenimentului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu