Discuţie despre ALĂPTARE şi un proiect fotografic inedit cu Petru Cliofos, fotograf

Cunoscut publicului drept Căpșoonel, Petru Cliofos mai are o pasiune căreia îi acordă majoritatea timpului său liber - fotografia. Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, acesta a venit cu un concurs pentru mămicile care alăptează, provocându-le să participe la acest concurs cu câte o fotografie în care își alăptează pruncii în locuri publice. Pentru participantele care au menţionat că îşi doresc să câştige o şedinţă foto, Pavel a hotărât să le ofere în dar nu doar şedinţa, ci şi albume cu fotografii din cadrul acesteia. 

Pentru a afla mai multe despre această iniţiativă, l-am invitat pe Petru Cliofos la o discuţie.

Ce crezi tu despre ALĂPTARE?
Dintotdeauna am admirat această conexiune -  mamă-copil, copil-mamă. De mic mă fascinau imaginile cu picturile, sculpturile marilor artiști, prezentate în enciclopedii, dar și la emisiunile culturale cu această relație fascinantă, prezentate printr-un proces natural, firesc -  ALĂPTAREA! În opinia mea, ALĂPTAREA stă la baza celei mai sincere relații umane, este acel moment de dragoste pură și necondiționată . ALĂPTAREA este un dar, o artă supremă a relaților interumane, e un prim moment de sacrificiu, în care mama oferă tot ce-i mai bun copilului. ALĂPTAREA este una dintre unicile ocazii în care femeia, natura femeii scoate la iveală cele mai nobile, sincere și sublime calități, care stârnesc respect, dragoste, admirație.


De ce ai hotărât să faci aceste şedinţe?
Îmi doream de mult să realizez o astfel de sesiune, cu mult înainte încă de venirea pe lume a feciorașului, dar fiindcă anume din familie pornesc multe vise să se realizeze, așa și a pornit procesul lung al fotografiei legat de maternitate, paternitate. Soția și copilul au fost primii care s-au ales cu multe fotografii. Ei au fost acea sursă de inspirație, dar și încrederea că ceea ce urmează să fac, e ceva frumos
Am hotărât să fac aceste ședințe pentru că am înțeles că există cerere,  pentru că mamele și le doresc, doresc să păstreze acea emoție, amintire, senzație, trăire din timpul alăptării. Am decis să organizez aceste ședințe pentru a încuraja mamele sa alăpteze, sa alăpteze oriunde, dacă asta o cere copilul, sa încurajez mamele sa nu se mai ascundă de parcă ar face o crimă, sa încurajez mamele sa fie libere și să nu supună bebelușii unor constrângeri, care să le afecteze starea emoțională. Am cunoscut multe situații neplăcute, atât cu soția, cât și la alte mămici, care trebuiau  să caute disperat un loc unde să alăpteze, să se ascundă de ochii rai, și culmea e că reacții negative asupra mamicilor care alăptează vine tot de la alte mămici sau, per general, de la alte femei care cică sunt deranjate, că ele când au alăptat se ascundeau și e rușine, dar să mănânce în public și să împartă ura și răutatea nu e rușine?...


Care a fost reacţia mamelor care au aflat că vor primi în dar câte o şedinţă foto gratis?
Reacțiile sunt pozitive, toate s-au arătat surprinse că se vor bucura de amintiri. Unele mămici inițial erau sceptice, credeau că sesiunile sunt o farsă sau glumă, dar imediat cum le realizăm, dispare orice gând de îndoială.

Care a fost scopul tău? A  fost atins?
Scopul era să fac ceva nou pentru mine, saă socializez cu mămici și copilașii acestora, să prezint creativ și fotografic un moment important din viața și relațiile umane - procesul de alăptare la sân. Scopul era sa ,,vânez” momente din comunicarea mamei cu copilul său.

Până acum am realizat 12 şedinţe, în diverse locaţii. Urmează cel puţin încă 10 şedinţe foto, deoarece majoritatea participantelor şi-au dorit să câştige anume acest premiu”, a declarat Petru Cliofos pentru blogul SuntMAMĂ.

Fotografiile realizate vor fi prezentate publicului larg în cadrul unei expoziţii, care va avea loc în această toamnă.

Anna Casian-Musteaţă
Sursa foto – arhiva personală Petru Cliofos

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu