Festivalul de Film Documentar „Millenium”. Iată când va avea loc!

În perioada 24 – 26 octombrie 2018, ONU Moldova și CRONOGRAF / OWH Studio desfășoară Festivalul de Film Documentar „Millenium”. Pe parcursul a trei zile, la cinematograful „Odeon” din Chișinău vor fi proiectate filme prezentate și premiate la Millenium Documentary Film Festival.

Filmele vor fi rulate conform următorului PROGRAM:

MIERCURI, 24.10.2018
17:00 - GUSTUL CIMENTULUI/ Taste of Cement
Regie: Ziad Kalthoum, Ţara: Germania, Liban, Siria, Emiratele Arabe Unite, Qatar
Descriere: În Beirut, muncitorii din Siria construiesc zgârâie-nori, în timp ce în ţara lor, propriile case sunt în ruine, după bombardamente. Rupţi de ţara lor, serile, ei urmăresc televiziunile care le aduc noutăţi din Siria. Chinuiţi de neliniști și anxietate, lipsiţi de cele mai fundamentale drepturi ale omului, ei continuă să spere la o altfel de viață. Ziad Khaltoum creează un eseu copleşitor despre ce înseamnă să trăiești în exil într-o lume sfâșiată de război, fără posibilitatea de a te întoarce acasă.

19:00 - CEALALTĂ PARTE A TUTUROR LUCRURILOR/ The Other Side of Everything
Regie: Mila Turajlic, Ţara: Serbia, Franţa, Qatar
Descriere: După Cinema Komunisto, Mila Turajlić își adâncește obsesia pentru istoria recentă a Iugoslaviei, însă de data aceasta chiar de la ea de acasă. Cu 70 de ani în urmă, comunismul a intrat în țară. Odată cu el, o familie de necunoscuți a fost mutată forțat în apartamentul familiei Turajlić, în spatele unei uși care de atunci a rămas închisă. Cu fața la istoria care s-a desfășurat sub fereasta apartamentului din centrul Belgradului, mama regizoarei s-a găsit propulsată în inima protestelor pentru democrație, în timp ce îndărătul ușii a domnit o liniște apăsătoare. Din arhive publice și personale, precum și prin filmări emoționant de familiare și intime, regizoarea recreează o întreagă epocă și interoghează soarta impulsurilor politice care i-au traversat familia timp de generații.

JOI, 25.10.2018
17:00 - POŞTAŞUL CEL CUMSECADE/ The Good Postman
Regie: Tonislav Hristov, Ţara: Finlanda, Bulgaria
Descriere: Golyam Dervent, un sat pe jumătate părăsit de la graniţa Bulgariei cu Turcia, a rezistat invadatorilor încă din vremea Imperiului Roman. Pentru că satul se află în pragul alegerilor, refugiaţii sirieni ce încearcă să treacă noaptea dinspre Turcia spre Europa pe uliţele Derventului, devin parte a agendei electorale: cei 38 de săteni pensionari au de ales între poştaşul satului, Ivan, care intenţionează să îi invite pe refugiaţi să se stabilească în sat ca să-l repopuleze; oponentul său şomer, care doreşte întoarcerea comunismului şi crede că Bulgaria e numai pentru bulgari şi actuala primăriţă căreia nu-i prea pasă de nimic.

19:00 - DE CEALALTĂ PARTE A ZIDULUI/ The Other Side of the Wall
Regie: Pau Ortiz, Ţara: Spania, Mexic
Descriere: Atunci când mama lor este condamnată la 10 ani de detenție, într-o închisoare din Mexic, în baza unor acuzații îndoielnice, adolescenții Rocío și Ale nu au de ales și joacă rolurile de mamă și tată pentru cei doi frați mai mici. Fiind imigranți din Honduran, care locuiesc în Mexic, aceștia nu dispun de acte necesare pentru angajarea, ceea ce le limitează opotunitățile de a găsi un loc de muncă. Fiind cel mai mare, Ale încearcă să ia decizii raționale pentru binele familiei și este tot mai preocupat de viitor. Vor reuși să păstreze familia împreună?

VINERI, 26.10.2018
17:00 - MULŢUMESC PENTRU PLOAIE/ Thank You for the Rain
Regie: Julia Dahr, Ţara: Norvegia, Marea Britanie
Descriere: În ultimii cinci ani, Kisilu Musya, un fermier din Kenya, a surprins cu camera impactul condiţiilor meteo extreme asupra familiei şi satului său. A filmat inundaţii, secetă şi furtuni, şi modul cum acestea îi fac pe localnici să-şi lase familiile şi să plece în căutarea unui loc de muncă în altă parte. În drum spre Paris, unde vrea să arate materialul filmat delegaţilor de la conferinţele climatice organizate de Naţiunile Unite, Kisilu îşi dă seama că aceasta este cea mai importantă călătorie politică a vieţii sale.

19:00 - O FEMEIE CAPTURATĂ/ A Woman Captured
Regia: Bernadett Tuza-Ritter, Ţara: Ungaria, Germania
Descriere: Bernadett Tuza-Ritter a descoperit-o pe Marish din întâmplare. Crezând că filmează o femeie care ajută în casă, și-a dat seama că de fapt filmează o femeie prinsă în capcana unui contract ilegal cu o familie de cămătari de la care a luat un împrumut pe care n-a putut să-l întoarcă. Relația dintre regizor și subiect evoluează împreună cu filmul, ajungând în punctul în care Ritter nu mai e doar femeia din spatele camerei, ci singurul sprijin spre evadare al protagonistei.

Intrarea este gratuită cu înregistrarea în prealabil pe acest link: http://bit.ly/2RcxHyd

Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu