Sabina Cotelea-Antoci, la ceas aniversar

Muzica a început prin cântec, iar cântecul este cea mai bună iniţiere posibilă în muzică” (Ernest Ansermet)

Sabina Cotelea - Antoci (n. 03 noiembrie 1972  în satul Codreanca r-nul Strașeni dar mai târziu familia a trecut cu traiul la nordul Moldovei în localitatea Ghindești r-nul Florești). Este interpretă de muzică populară și ușoară. S-a născut într-o familie de intelectuali, mama sa fiind profesoară de limbă modernă si educație muzicală: ,,Mama mea mi-a insuflat dragostea față de muzică și frumos (…) pe cand aveam 4-5  anișori mă lua cu ea la diferite concursuri, festivaluri și de atunci am început să îndrăgesc muzica”, menționează interpreta. 

La vârsta de 7 ani Sabina Antoci este înmatriculată la școala de muzică la clasa de acordeon. În paralel cu studiile de la școala de muzică, Sabina Antoci mai cânta în corul școlar și frecventa dansurile.

După absolvirea școlii de muzică ea decide să-și urmeze calea în domeniul dat la Colegiul de Muzică și Pedagogie din mun. Bălți la catedra Dirijat coral, clasa profesorului Mircea Bejenaru. După absolvirea studiilor medii de specialitate, fiind pasionată de folclorul muzical, Sabina Antoci decide să-și urmeze studiile la Conservatorul de Stat Gavriil Musicescu din Chișinău (actualmente Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice) la catedra Canto popular, însă soarta i-a oferit altă șansă. La îndemnul muzicologului Svetlana Bivol Sabina Antoci urmează studiile la catedra dirijat coral din cadrul Institutului de Arte din Chișinău (actualmente AMTAP) la clasa profesoarei Lidia Axionova.


Fiind studentă la dirijat coral a cântat în corul Renaissance fondatorul căruia este Maestrul Teodor Zgureanu. Chiar dacă a studiat dirijatul coral, muzica folclorică a ocupat un loc aparte și deosebit în viața Sabinei Antoci. Fiind încă studentă la Bălți a colaborat cu diferite orchestre de muzică populară, menționăm: Orchestra de muzică populară din Ocnița, Orchestra de muzică populară Floarea Dorului din Florești. La Chișinău interpreta are o frumoasă colaborare cu Orchestra de muzică populară Lăutarii, alături de care imprimă deosebite melodii în care își cântă viața și familia. Remarcăm următoarele: La căsuța mamei mele; Măi puiule pentru tine; Doamne fata-mi ocrtotește; De n-ar fi dorul pe lume; Ce te uiți bade la mine etc.

Recent în anul 2015 s-a lansat și în domeniul muzicii ușoare colaborând cu aranjorul Sandu Gorgos, Ion Lincovschi , Maria Stoianov, Oleg Antoci și textiera Alina Dabija. Tema de bază a melodiilor la fel este familia și toate trăirile și sentimentele legate de ea. Menționăm următoarele melodii: Lucruri simple; Dacă nu ai fi tu; N-am să te las nicicând; și piesa de ultimă oră Valsul ochilor îndrăgostiți. În această melodie Sabina Antoci descrie cronologic povestea ei de dragoste și rodul acesteia. 


Dragă Sabina, de ziua dumneavoastră vin cu cele mai frumoase gânduri şi vă doresc sănătate, bucurii, împlinire şi multe vise realizate. Steaua dumneavoastră ocrotitoare să lumineze mereu asupra dumneavoastră  şi a celor dragi sufletului dumneavoastră  .

Dragostea şi grija ce o dăruiți în jurul dumneavoastră să vă fie răsplătită din plin cu multă căldură şi împlinire sufletească.

La mulţi ani fericiţi!

Articol îngrijit de către  Leanca Mardari – Guțu (muzicolog)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu