„JAZZ’n CHISINAU Internațional Festival”, laureat al Concursului European de Festivaluri

„JAZZ’n CHISINAU Internațional Festival” este unul dintre cei 24 de câștigători, laureați al prestigiosului Concurs European de Festivaluri, organizat de Asociația Europeană a Festivalurilor (EFA) cu sprijinul Uniunii Europene. 

Pe 26 septembrie, la Bruxelles,  „JAZZ’n CHISINAU Internațional Festival”  a fost premiat  în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor EFFE 2019-2020 AWARDS  laureaților  concursului,  care a avut loc într-unul dintre cele mai prestigioase centre europene de artă și cultură, BOZAR.

Premiul a fost cu solemnitate înmânat fondatorului și directorului Festivalului JAZZ'n Chișinău, Valeriu Culea și managerului Mariana Postică.

Acest premiu bienal celebrează festivalurile care demonstrează excelență artistică și au, în același timp, un impact puternic asupra dezvoltării locale și regionale a cooperării culturale. Laureații au fost selectați dintr-o listă de 715 festivaluri cu eticheta EFFE, ce reprezintă diversitatea scenei culturale Europene în diferite discipline.

EFFE - Europa pentru Festivaluri, Festivaluri pentru Europa - este un program pentru festivaluri de artă și un instrument de căutare interactivă  care aduce artele în atenția publiculu din întreaga lume  pe site-ul interactiv : https://www.festivalfinder.eu/

BOZAR s-a deschis porțile către adevărata Casă Europeană pentru Cultură,  pentru cei circa 200 de invitați prezenți la ceremonie: creatori de festivaluri, artiști, reprezentanți ai orașului , reprezentanți ai UE, politicieni europeni care s-au reunit pentru a onora artele și artiștii.

Comisarul european pentru cultură Tibor Navracsics a susținut festivaluri pe tot parcursul mandatului său : ...„În sprijinul dialogului intercultural, Comisia se bazează pe ideile, rețelele și capacitățile multor parteneri. Refacerea acestei game variate de politici și proiecte nu ar fi posibilă fără Parlamentul European, autoritățile și institutele culturale din statele membre, precum și organizații precum Asociația Festivalurilor Europene. Va trebui să continuăm să lucrăm împreună,  deoarece Misiunea EFA  este să se unească și să reprezinte festivalurile sale membre din întreaga Europă și din lume, contribuind la viața artistică a Europei. Aceasta reprezintă cea mai importantă platformă pentru festivalurile de artă. Prin sprijinirea creației artistice, a producției și a participării, EFA și membrii săi asigură ca dreptul uman la acces la cultură să fie o realitate pentru toți cetățenii. Interacțiunea dintre festivaluri, autorități publice și celelalte părți interesate în artă este esențială pentru activitatea EFA".

„JAZZ’n CHISINAU Internațional Festival ” a fost constituit în anul 2012, și se desfășoară anual în luna aprilie. În prezent reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Chișinău, la care, alături de artiștii locali, participă instrumentiști și vocaliști de jazz renumiți din  SUA, UK, Germania, Elvetia, Italia, Polonia, , Letonia, Brazilia , Senegal, Ucraina, și alte țări. De la prima ediție, evenimentul poartă de asemenea un caracter educațional, introducând ascultătorii în bogata moștenire a muzicii jazz mondiale, și oferind noi, interesante și moderne idei și concepte. Unul dintre principalele obiective ale festivalului este de a sprijini instrumentiștii și vocaliștii locali, oferindu-le ocazia de a face schimb de experiență cu artiștii internaționali de renume.


Laureații EFFE 2019-2020 sunt (în ordine alfabetică):
Afropolitan Festival, Belgia (Dans contemporan, Arte digitale, Film, Literatură)
Ars Electronica, Austria (Arte digitale)
Baltic Circle International Theatre Festival, Finlanda (Interdisciplinar, Teatru)
BBC Proms, Marea Britanie (Muzică)
Bergen International Festival, Norvegia (Muzică, Teatru, Dans, Interdisciplinar)
Conrad Festival, Polonia (Literatură)
Dark Music Days, Islanda (Muzică, Interdisciplinar, Operă)
Festival del Silenzio / Festivalul tăcerii, Italia (Dans contemporan, Interdisciplinar, Teatru)
Festival Deltebre Dansa, Spania (Dans contemporan, Circul, Arte digitale, Interdisciplinar, Muzică)
Festival KHAMORO, Republica Cehă (Folclor și artă populară, Patrimoniu, Literatură, Muzică, Teatru)
Förde, Norvegia (Muzică mondială)
GAIDA Festival, Lituania (Arte digitale, Muzică, Opera, Teatru)
GogolFEST - Multidisciplinary International Festival of Contemporary Art, Ucraina (Interdisciplinar, Literatură, Muzică, Teatru, Dans contemporan)
HIGH FEST International Performing Arts Festival, Armenia (Teatru, Dans contemporan, Circ, Interdisciplinar, Artă stradală)
Jazz'n Chişinău International Festival, Moldova (Muzică Jazz)
Kassel Documentary Film and Video Festival, Germania (Arte digitale, Film)
Kuhmo Chamber Music Festival, Finlanda (Muzică clasică)
Maggio Musicale Fiorentino, Italia (Muzică, Operă)
Mother Tongues Festival, Irlanda (Arhitectură, Circ, Film, Interdisciplinar)
Music Biennale Zagreb, Croația (Muzică)
Prague Spring Festival, Republica Cehă (Muzică clasică, Jazz)
Varna Summer International Music Festival, Bulgaria (Balet, Dans contemporan, Interdisciplinar, Muzică, Operă)
Vukovar Film Festival - Danube Region Film Festival, Croația (Film)
Welcome to The Village, Olanda (Muzică, Interdisciplinar, Literatură, Teatru, Sculpturi).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu