Ajunul Sfântului Vasile: tradiții și obiceiuri din satele Moldovei

Creștinii ortodocși de stil vechi, marchează azi Ajunul Sfântului Vasile. În această zi, în satele Moldovei se obișnuiește mersul cu uratul, cu plugușorul, malanca, ursul, calul sau cu capra, obiceiuri rămase din strămoși.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI
  • Tradiția  spune că oamenii care primesc urătorii vor fi binecuvântaţi şi vor fi feriţi de rele. De asemenea, dacă noaptea de Sfântul Vasile va fi senină, înseamnă că anul care vine va fi unul rodnic.
  • În Ajunul lui Sfântul Vasile, se așează 12 coji de ceapă, în care se pune sare. A doua zi se va afla în care lună va ploua și în care nu: dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că acea lună va fi ploioasă, dacă nu, semn de secetă.
  • Fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară. În tradiţia populară, se spune că, dacă a doua zi, găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac, potrivit b365.ro.
  • Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir.
  • În ziua de Sfântul Vasile este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.
Despre obiceiul MALANCA

Locuitorii din satul Palanca, comuna Hârjăuca, păstrează cu sfinţenie tradiţia Malanca, scrie Publika. În ajun de Anul Nou pe stil vechi, oamenii îşi pun măşti inedite şi merg prin sat cu uratul.

Mai întâi, ei primesc blagoslovenie de la preot, apoi îi urează la cimitir pe cei morţi. Mai târziu aceştia merg la primărie şi urează funcţionarii publici.

La final aceştia ajung la muzeul Casa Părintească unde este organizată o expoziţie a meşterilor populari din sat, iar gospodinele aduc colaci şi dulciuri pentru a servi urătorii.

Potrivit sursei citate, scenariul Malăncii include urături tradiţionale, dansuri ritmice, glume, urări specifice sărbătorilor de iarnă. Unul din Colindele obiceiului Malanca este dedicat fetelor mari, fiind cântat sau declamat cu acompaniament de fluier, nai sau alt instrument muzical.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu