„Consumator loial” - tema pentru Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului 2020

Marcată în fiecare an la 15 martie, Ziua Mondială a Dreptului Consumatorului, va avea în 2020  genericul „Consumator loial”.  Anunțul a fost făcut de Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor din Republica Moldova.

Ziua de 15 martie este o șansă de a cere respectarea și protejarea drepturilor tuturor consumatorilor și de a protesta împotriva abuzurilor de piață și a nedreptăților sociale care subminează aceste drepturi.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului a fost inspirată de președintele John F Kennedy, care a trimis un mesaj special la Congresul SUA din 15 martie 1962, în care a abordat în mod oficial problema drepturilor consumatorilor. El a fost primul lider mondial care a făcut acest lucru. Mișcarea consumatorilor a marcat prima dată această dată în 1983 și acum folosește ziua în fiecare an pentru a mobiliza acțiuni pe probleme și campanii importante.

Cererea de produse durabile este în creștere - în special în rândul consumatorilor mai tineri. Un studiu global a descoperit că 66% dintre consumatori spun că sunt dispuși să plătească mai mult pentru mărci durabile. Însă unele studii consideră că achizițiile reale de produse durabile se încadrează în intervalul 20-30%. În general, sustenabilitatea nu este alegerea ușoară pentru consumatori și necesită eforturi din partea lor de a cerceta sau identifica achiziția potrivită, schimbarea comportamentului sau necesită plata mai mult.

Cu toate acestea, există semnalele precoce ale reducerii acestui decalaj intenție-acțiune și este vital să ne îndreptăm înainte spre un punct de depășire. Trebuie să facem din consumul durabil opțiunea mai ușoară pentru consumatori.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu