EI SUNT LAUREAȚII Galei Premiilor anuale în domeniul culturii

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat astăzi, 15 ianuarie festivitatea de premiere a laureaților ediției 2020 a Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii.

La eveniment au participat premianții ediției curente și invitații acestora, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, oameni de cultură etc.

În discursul său rostit în debutul evenimentului, ministrul Corneliu Popovici a felicitat laureații, oamenii de cultură și pe toți cei care activează în domeniul culturii dorindu-le inspirație și putere creatoare în continuare. „La început de nou deceniu a sec. XXI e timpul să ne revizuim prioritățile să ne oprim din goana secolului vitezei pentru a medita asupra adevăratelor valori naționale. Cultura este cea care ne definește pe noi ca popor, iar oamenii de cultură reprezintă adevărați ambasadori ai Republicii Moldova peste hotarele țării”, a declarat oficialul.

Premiile anuale ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniul Culturii au fost instituite pentru remarcarea celor mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei. Această acţiune are ca scop susţinerea şi promovarea capacităţilor creative și perfecţionarea măiestriei interpretative ale oamenilor de cultură din țară.

Laureații ediției din acest an sunt:
 • Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale se acordă Regizorului-prim al Teatrului Național Eugene Ionesco, Petru VUTCĂRĂU, Artist al Poporului, pentru montarea spectacolului „Căldură în noiembrie”.
 • Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii se acordă poetului și prozatorului Ghenadie POSTOLACHE, pentru romanul „Pastorala” și scriitorului Teo CHIRIAC pentru volumul „Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4”.
 • Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii se acordă Directorului artistic și Prim-dirijorului Orchestrei Simfonice Naționale a IPNA Teleradio-Moldova, Gheorghe MUSTEA, Artist al Poporului, pentru promovarea artei muzicale din patrimoniul național și universal.
 • Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice se acordă artistului plastic, Alexandru MACOVEI, pentru expoziția personală „Stigmatul caligrafic Opus 032754 Re-minor” și editarea albumului cu aceeași denumire.
 • Premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei se acordă scriitorului și publicistului, Mihai POIATĂ, pentru seria de eseuri despre cineaști și arta cinematografică din Republica Moldova.
 • Premiul „Vladimir Curbet” în domeniul coregrafiei se acordă conducătorului ansamblului de dans popular „Mărțișor”, Anatol MAGDÎL, pentru contribuție la conservarea și valorificarea folclorului coregrafic național.
 • Premiul „Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei se acordă Șefului secției restaurare a Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Ecaterina BONDARENCO, pentru contribuție semnificativă la conservarea și valorificarea patrimoniului cultural național.
 • Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic şi bibliografic se acordă directorului general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia BEJAN, pentru coordonarea și realizarea proiectelor  „Punguța cu două cărți” şi extinderea accesului bibliotecilor pentru copii din Republica Moldova la tehnologii moderne și instruire.
 • Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial se acordă Ansamblului Etnofolcloric „Ștefan Vodă” și Ansamblului Etnofolcloric „Romanița” al Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.
 • Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării culturii în mass-media se acordă criticului de teatru și cinema, Larisa TUREA pentru elaborarea studiilor de referință în domeniul istoriei artei teatrale.
 • Premiul „Veniamin Apostol” în domeniul educației artistice se acordă lui Mihail MUNTEANU, Artist al Poporului, și naistului, Ion NEGURĂ, fondatorul școlii naționale de nai, pentru contribuție semnificativă la educarea generațiilor în spiritul valorilor culturale naționale.
 • Premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local se acordă Șefului secției Cultură, Consiliul raional Edineț, Angela BAZATIN, pentru contribuție semnificativă la promovarea valorilor cultural-artistice ale raionului Edineț pe plan național și internațional și Șefului secție Cultură și Turism a raionului Soroca Grigore BUCĂTARU, pentru contribuție esențială în promovarea valorilor culturale și organizarea activităților culturale de amploare.

Ziua Naţională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu